Portalul ofera informatii complete despre societatile din domeniul productiei, distributiei, comercializarii de mobila din Romania.

Societatile partenere produc  si/sau comercializeaza: mobila din lemn sau pal pentru living-uri, dormitoare, bucatarii, mobila pentru camera copiilor, canapele, coltare fotolii, paturi si noptiere, biblioteci, comode, mese si scaune, dressing-uri, dulapuri si etajere, garderobe, cuiere, pantofare, mobila pentru birouri, mese consiliu, scaune de birou, mobilier pentru baruri si receptii etc.

Micile afaceri din Sibiu. Mobilier din lemnul vechi al caselor dărăpănate

Micile afaceri din Sibiu. Mobilier din lemnul vechi al caselor dărăpănate

Patru prieteni au devenit în primăvara anului trecut asociați, atunci când s-au hotărât să pună bazele unei mici afaceri, cu mobilier din lemn. Pe locul unui fost atelier de fier forjat din Cisnădie și-a găsit loc atelierul lor de tâmplărie.

 „Pasiunea lemnului a existat dintotdeauna, mereu m-a atras”, începe Rareș Scrob, unul dintre cei patru asociați. Inițial, planul lor a fost să strângă lemnul pentru a-l vinde, dar și-au dat seama că acest lucru nu le aducea un profit și s-au reprofilat.

„În primăvara anului trecut am început să mergem prin țară după lemne. Am fost în Maramureș, am luat trei case de acolo și când am ajuns cu lemnele aici ne-am dat seama că nu prea avem ce să facem cu ele, pentru că noi eram undeva în afara comerțului și nu prea știam ce să facem. Atunci ne-am hotărât să ne facem un atelier de tâmplărie”, povestește Rareș.

Aceștia încearcă să recupereze lemnul din casele dărăpănate, iar pentru asta au fost în Covasna, Maramureș, Oltenia și nu mică le-a fost uimirea să vadă că e o mare diferență între lemnele găsite în zonele acestea în ceea ce privește nuanța. „Fiecare lemn se pretează la ceva. Vezi o bucată de lemn și îți dai seama cam ce ai putea să faci cu ea. Poți să faci fie o masă, un suport, o etajeră sau orice altceva, totul ține de imaginație și puțină logică”.

Acesta insistă pe ideea de obiecte unicat și nu concepe să realizeze ceva de tip serie. „Orice produs pe care îl facem e unicat. Am avut o comandă pentru un restaurant din București, pentru care am făcut patru mese, trei baruri și scaunele aferente acestora, dar toate sunt diferite, niciuna nu seamănă cu cealaltă. Asta face diferența dintre produsele noastre și cele de serie pe care le găsim în magazine”.

 „Preferăm lemnul cu toate imperfecțiunile lui”

Grinzi, roți de căruță din lemn, obloane sau uși de la case vechi, toate sunt transformate în obiecte de mobilier, iar asta numesc ei tâmplărie neconvențională.

„Ceea ce facem noi nu e tâmplărie convențională, pentru că un tâmplar obișnuit ar spune că vrea ca lemnul să fie perfect, noi îl preferăm cu toate imperfecțiunile lui. Un alt lucru important e acela că noi nu dăm lemnul cu nimic, îl tratăm doar împotriva cariilor și produsele pe care le folosim sunt uleiul  natural și ceara. Noi nu vrem să schimbăm deloc esența lemnului. Lemnul e ca un plămân care respiră, dacă îl pui într-un mediu închis nu mai respiră, el trebuie lăsat natural. Uleiul și ceara îl hrănesc și îl scoate în evidență, iar asta e de ajuns”, povestește Rareș.

Pentru realizarea obiectelor folosesc în special bradul și stejarul, dar mai folosesc și lemn de nuc. Deocamdată realizează mese, rame de oglinzi, cam tot ceea ce nu necesită foarte multe utilaje pentru că, momentan nu dispun de foarte multe. Primele produse realizate au fost două băncuțe realizate de un coleg, iar apoi au urmat un pat și o bibliotecă.

„Băncuțele au fost realizate din pereții unei case, iar una dintre ele a ajuns chiar în Germania. Necesită mult timp realizarea unui obiect, la o masă de exemplu, se poate sta chiar și câteva săptămâni, pentru că totul trebuie să se îmbine perfect”.

 Prețuri de sute de euro, garanție de 100 de ani

Cu toate că folosesc lemne vechi din anii 1950, sau chiar 1900, fiecare lemn e special și cu cât stă mai mult, acesta prinde o altă nuanță.

„Dacă stă în ploaie prinde nervuri și atunci îl folosim cu sticlă, dacă a stat acoperit mult timp, dar a fost aerisit, lemnul prinde o culoare roșiatică. Eu garantez că o masă ca aceasta va rezista 100 de ani și nu i se va întâmpla nimic”.

În ceea ce privește prețurile, acestea sunt estimate în funcție de cât material s-a folosit. „Prețul meselor e cuprins între 500-1.500 de euro, dar am avut o comandă specială, iar prețul a sărit de 2.000 de euro. Au venit și oameni care au vrut pe gratis, au văzut ce am făcut, le-a plăcut, iar când le-am spus prețul au fost foarte mirați și li s-a părut o sumă prea mare. Dar la un calcul simplu, îți dai seama că nu e foarte mult, pentru că picioarele costă 300 de euro acestea fiind din inox satinat și pe care nu le facem noi, pe blat cerem 200 de euro, pentru că e unicat, iar sticla securizată e undeva la 50 de euro. Prețul, de fapt, nu include și munca noastră. Noi lucrăm la jumătatea prețului de afară la acest tip de mobilier”, spune Rareș Scrob.

Referitor la planurile de viitor, aceștia își doresc să se ocupe și de restaurare, dar și să crească afacerea prin forțe proprii. „Nu excludem varianta accesării fondurilor  europene, dar ne dorim să creștem treptat. Ne dorim să avem o hală a noastră și dacă acest lucru nu se poate, cel puțin să avem un atelier foarte bine utilat. Peste câțiva ani ne vedem mergând înainte pas cu pas și să realizăm cât mai multe obiecte unicat”.

sursa: turnulsfatului.ro

© 2019 Copyright by bvkd-media.ro