Portalul ofera informatii complete despre societatile din domeniul productiei, distributiei, comercializarii de mobila din Romania.

Societatile partenere produc  si/sau comercializeaza: mobila din lemn sau pal pentru living-uri, dormitoare, bucatarii, mobila pentru camera copiilor, canapele, coltare fotolii, paturi si noptiere, biblioteci, comode, mese si scaune, dressing-uri, dulapuri si etajere, garderobe, cuiere, pantofare, mobila pentru birouri, mese consiliu, scaune de birou, mobilier pentru baruri si receptii etc.

Guvernul suprimă restricţiile la achiziţia de locuinţe cu 5% TVA.

Guvernul suprimă restricţiile la achiziţia de locuinţe cu 5% TVA.

   Sectorul imobiliar ar putea primi un imbold după ce, de la 1 ianuarie, au fost eliminate mai multe condiţii pentru aplicarea cotei reduse de TVA de 5% la vânzarea-cumpărarea de locuinţe, arată Adrian Teampău, EY România şi Lucian Viţelaru, coordonator drept imobiliar Radu şi Asociaţii SPRL.

  „Printre modificările fiscale survenite pe final de an 2018 şi început de an 2019 care au produs valuri în piaţă, una pare să fi trecut neobservată. Guvernul a eliminat două condiţii din Codul Fiscal, suprimând efectiv restricţiile la achiziţia de locuinţe cu 5% TVA. Următoarele două condiţii au fost eliminate din Codul Fiscal: (1) limitarea suprafeţei de teren pe care este construită locuinţa (până la 31.12.2018 fiind de 250 mp), astfel încât acum suprafaţa de teren pe care este construită locuinţa poate fi oricât de mare şi (2) limitarea numărului de locuinţe achiziţionate cu cotă de TVA de 5% (până la 31.12.2018 se putea achiziţiona doar una de către o persoană fizică).

   Aşadar, de la 1 ianuarie 2019, singurele condiţii pentru aplicarea cotei de 5% TVA pentru locuinţe sunt următoarele: suprafaţa utilă a locuinţei să nu depăşească 120 mp; valoarea totală a locuinţei şi a terenului pe care este construită să nu depăşească 450.000 lei; în momentul vânzării locuinţa să poată fi locuită ca atare”, precizează un punct de vedere al celor doi specialişti.

   Normele BNR, intrate în vigoare la 1 ianuarie 2019, prevăd scăderea gradului de îndatorare. De asemenea, menţinerea pe un trend ascendent a cursului de schimb leu/euro va avea un impact asupra valorii de 450.000 lei până la care se poate aplica cota TVA de 5%.

  „Estimarea trendului de evoluţie a volumului de locuinţe care se vor tranzacţiona în cursul anului 2019 este destul de complicat, dar ne putem aştepta ca, în ansamblu, efectele reglementărilor restrictive luate de BNR privind creditarea să fie ponderate prin ajustarea cu diferenţa de TVA a preţului de vânzare a locuinţelor care îndeplinesc condiţiile necesare.

   Considerăm că decizia Guvernului, aplicabilă de la 1 ianuarie 2019, este posibil să dea încă un impuls sectorului rezidenţial. Nu este clar în ce măsură era necesară eliminarea condiţiei privind suprafaţa terenului, având în vedere că majoritatea locuinţelor vândute care îndeplineau celelalte criterii erau cu precădere apartamentele (care nu beneficiau de o cotă de teren aferentă atât de mare).

   Din perspectivă strict tranzacţională, credem că există aşteptarea ca numărul celor care achiziţionează în scop investiţional astfel de unităţi să crească ca pondere în totalul cumpărătorilor.

   Conform datelor din piaţa rezidenţială, 84% din ofertele de locuinţe sunt cu o suprafaţă de sub 120 mp şi 71% din cererile de locuinţe au valoarea sub 450.000 lei. Aşadar, cei care doreau să achiziţioneze locuinţe cu 5% TVA ca reşedinţă nu vor fi afectaţi în niciun fel de aceste schimbări legislative. Putem susţine prima concluzie conform căreia numărul celor care vor achiziţiona cu 5% TVA în scop investiţional va creşte deoarece nu va mai exista limitarea numărului de locuinţe achiziţionate cu 5% TVA de către o persoană. Acest aspect poate că este unul pozitiv deoarece unele statistici arată că sectorul imobiliar rezidenţial a cunoscut, la finalul anului 2018, o scădere la nivel naţional de 30% în privinţa livrării de locuinţe.

   Cu siguranţă, se mai pot face şi alte analize, dacă ne uităm la oraşe mai mici din ţară, unde se tranzacţionează case cu teren aferent şi unde, până în 2019, limitarea suprafeţei terenului la 250 mp era o barieră pentru aplicarea cotei reduse de 5% TVA. Aşadar, se pot tranzacţiona şi case cu teren aferent nelimitat la 250 mp”, încheie analiza.

Sursa: MEDIAFAX.ro - 28.01.2019

© 2019 Copyright by bvkd-media.ro